BÁSTYA ÓVODA

1056 Budapest, Bástya u. 4-6.

OM azonosító: 034323

(/fax 317-7536

E-mail: ovodabastya@gmail.com

Honlap: www.bastyaovoda.hu

Óvodavezető: Ferenczi Kinga

Vezetőhelyettes: Kökény Anikó

Fenntartó: Belváros-Lipótváros Önkormányzata

BÁSTYA ÓVODA 2010 őszén ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját. A most következő összeállítással nyújtunk bepillantást mindennapi életünkbe.

A Bástya utcai óvoda a Belváros déli részén 1980-ban nyitotta meg kapuit. A két szinten működő modern, jól felszerelt intézményünk világos, napfényes csoportszobáit a harmonikus egységes berendezések teszik különlegessé, színessé.

Az intézmény akadálymentesített, így mozgáskorlátozottak számára is biztosított a bejutás.

Hat csoportban maximum 148 kisgyermek ellátását tudjuk biztosítani.

A csoportok elosztásánál figyelembe vesszük a szülők igényeit, s így testvérpárok, barátok kerülhetnek egy csoportba. Vegyes és homogén csoportok közül egyaránt lehet választani.

Óvodánkban 30 fős, jól képzett és összeszokott nevelőközösség (13 felsőfokú végzettségű óvodapedagógus, 2 angol nyelvű óvodapedagógus, 2 pedagógiai asszisztens,1 gyógypedagógus/logopédus, 9 szakképzett dajka,1 gazdasági vezető,1 óvoda titkár,1 gondnok) gondoskodik a gyermekek tartalmas, élmény gazdag mindennapjairól.

Óvodapedagógusaink speciális végzettségei: fejlesztőpedagógia, mozgásfejlesztő, alapozó terápia, szenzomotoros integráció, inkluzív nevelés, népi játszóház vezető, dyslexia prevenció.

A rászoruló gyermekek nevelésében a gyermekek fejlesztéséhez, szükség esetén, a kerületi szakszolgálat, illetve utazó gyógypedagógus segítségét is igénybe vesszük.

Óvodánkban heti rendszerességgel logopédus foglalkozik az arra rászorulókkal és a Nevelési Tanácsadó munkatársai is segítik az óvodapedagógusok mindennapi munkáját.

A gyermekek egészségügyi felügyeletét a védőnő látja el.

Nevelőtestületünk pedagógiai szakmai munkája elismeréseképpen 2000-ben Belváros-Lipótváros Művelődéséért Díjban részesült.

A 2010-es nevelési évtől angol nyelvű játékos idegen nyelvvel való ismerkedés folyik minden csoportban. Hetente több nap, több órán keresztül két nyelven folyik az élet, a különböző napszakokban, változatos formában, a magyar és az angol nyelvű pedagógus egyidejű jelenlétében.

Nevelési értékeink: egyéni bánásmód, tolerancia, esélyegyenlőség, erkölcsi normák, elfogadás, befogadás, szeretet, megbecsülés. Tevékenységközpontú óvodai nevelésünkkel biztosítani kívánjuk, hogy az itt felnövekvő gyermekek boldog óvodáséveik alatt kedvük, érdeklődésük és ötleteik megvalósítása során elsajátítsák a szociális életképességek alapjait.

Kötetlen komplex foglalkozásokon, a játékban tanulás módszerének alkalmazásával, változatos tevékenykedéssel szinte észrevétlenül sajátítják el az együttműködés, a társas érintkezés szabályait, és fejlődik kommunikációs készségük. Az életben való boldoguláshoz meg kell tanulniuk beszélni, közlekedni, a környezet által biztosított keretek közt tevékenykedni, a társakkal jól együttműködni, a környezet tárgyait, eszközeit használni.

A gyermekek napi játékának és tevékenységeinek szervezésekor kiemelt figyelmet fordítunk az egészséges életmód részterületeire: étkezésre, mozgásra, levegőzésre. Az óvodában kialakított napirend, a tornaterem, játszókert és óvodánk alapítványa is ezt kívánja segíteni. A Magyar Gerincgyógyászati Társaság által javasolt prevenciós testnevelési gyakorlatokat beépítjük és alkalmazzuk a mindennapi testnevelés során a helyes testtartás kialakítása érdekében.

A mozgásos eszközökkel jól felszerelt óvodánk és a rendszeresen szervezett kirándulásaink, napi sétáink, játszókertünk jól szolgálják a gyermekek szabadtéri nagymozgásainak, egyensúlyérzékének fejlődését.

A gyermekek egyéni képesség szerinti fejlesztését sok játékkal, verssel, mesével és dallal, illetve sokszínű tevékenységeken keresztül biztosítjuk. Tehetséggondozásunk két fő területe a kézműves tevékenység és az ének-zene, tánc.

Hagyományos ünnepeink során igyekszünk a népművészet és néphagyományok szépségeivel is megismertetni a gyerekeket. Ezt segíti az óvodánkban működő kézműves műhely és a néphagyományőrző programunk működése illetve hagyományos óvodai ünnepeink, melyek a szülők bevonásával és közreműködésével a csoportokban más-más módon szerveződnek.

Rendszeresen szervezett természetjárás, kirándulás mellett múzeumlátogatásokkal, színházi és bábelőadásokkal színesítjük programunkat.

Külön programjaink – térítés ellenében – pedagógiai elveink szem előtt tartásával, a szülők igényeinek, a gyermekek egyéni képességeinek és érdeklődésének megfelelően alakultak ki:

 

 • úszásoktatás,
 • tartásjavító torna (a kicsiknek manó-torna),
 • hangszer előkészítő,
 • klasszikus balett
 • korcsolya
 • foci suli
 • akrobatikus rock end roll
 • hittan,
 • nagycsoportosok balatoni üdültetése (fenntartói támogatással).
 • néptánc
 • gyermek jóga
 • sakk

Fontosnak tartjuk a szülőkkel való jó együttműködést, a mindennapi kapcsolattartást. Adottságaink ezt lehetővé is teszik.

Óvodánkban sok szeretettel, barátságos, biztonságos, vidám légkörben a családokkal együttműködve az egyéni gondokra is odafigyelve végezzük munkánkat. Az óvodakezdés – mint tudjuk – szülőt, gyermeket egyaránt megvisel, ezért biztosítjuk a szülővel együtt történő beszoktatást.

Egyéb programjaink – egészségnevelés hete, nemzetiségek hete, bástyanap, gyereknap, színesítik óvodai életünket. A tanköteles korú gyermekeknek minden évben, balatoni tábort szervezünk.

Óvodánkban biztosítjuk a partnerközpontú működést.

Feltételeink javítására, egészségnevelő programjaink támogatására létrehozott “Az Egészséges Gyermekekért” Óvodai Alapítvány is hozzájárul céljaink megvalósításához, elért eredményeink megtartásához.
Bevételeink: alapítványi rendezvények, pályázatok, SZJA 1%, adományok.

Az óvoda vezetője és nevelőközössége szeretettel várja mindazokat a szülőket és gyermekeket, akiknek sikerült érdeklődését felkelteni, akik szeretnék megismerni óvodánkat.A beiratkozást megelőzően biztosítjuk, hogy a szülő és gyermeke körülnézzen óvodánkban. A látogatás során felmerülő kérdéseikre szívesen válaszolunk, munkatársaimmal állunk rendelkezésükre. Nyitott napokról az óvoda honlapján, illetve az óvodában kaphatnak információt

Ferenczi Kinga
óvodavezető

Bástya Óvoda körzete
Bástya utca Magyar utca
Belgrád rakpart Március 15. tér
Cukor utca Molnár utca
Duna utca Múzeum körút
Egyetem tér Nyári Pál utca
Fejér György utca Papnövelde utca
Ferenciek tere Pintér utca
Ferenczy István utca Pilinszky köz
Fővám tér Reáltanoda utca
Havas utca Semmelweis utca páratlan oldal
Henszlmann utca Só utca
Irányi utca Sörház utca
Kálvin tér Szabadsajtó utca páratlan oldal
Károly körút Szarka utca
Károlyi  utca Szerb utca
Kecskeméti utca Szép utca
Kéményseprő utca Váci utca 35-59. és 36-58.

61-től és 60-tól

Képíró utca Vámház körút
Királyi Pál utca
Kossuth Lajos utca

páratlan oldal

Veres Pálné utca